Client:

Houghton Homes

Location:

Harston, Cambridgshire

Contract Value:

undisclosed

Contractor:

Ley Construction

Our client wanted to achieve a 250m2 house on a small site surrounded by other dwellings and gardens.

In order to avoid overbearing of adjacent properties we wanted to create a low roof line.

This and the restrictions on footprint meant that we quickly concluded that the introduction of a basement was the only practical way of achieving the accommodation required.

We positioned the dwelling to the rear of the site to take full advantage of the south facing aspect. A small courtyard type area was designed behind the property.

The entrance hall opens out onto a dramatic staircase linking the three levels. Low level windows frame the courtyard garden beyond, creating a sense of light and drama.

Two bedrooms in the basement open out onto a lower courtyard area providing plenty of natural light.

The master bedroom incorporates a balcony overlooking the south facing garden.

The height of the water table created a challenge in both the design and construction of the basement. A double tanking system was designed with a sump pump linked to an alarm that rings you should there be a problem with pump failure. The excavations required de-watering throughout the basement construction.

We are proud of the fact that the dwelling was sold by our client, Houghton Homes, within 3 days of it going on the market, and for a value in excess of the asking price.