Client:

Havebury Housing Partnership

Location:

Bury St Edmunds, Suffolk

Contract Value:

£2,500,000

Contractor:

Cocksedge

Photographs by Mr. Chris Netton

In the heart of the retail area of Bury St. Edmunds, this site used to be a car park. Our building sits close and can be read with the retail centre designed by the famous architects John Hopkins.

The design had to reflect the local conservation area, but there was support from the planning department for us to follow a contemporary language.

The scheme was carefully designed and visualised from the outset using BIM (building information modelling). A timber slatted device was employed across many of the windows to minimise overlooking into neighbouring properties, and to enhance privacy to the ground floor flats positioned close to the public footpath.

The resolution of the level changes across the site was important in order to retain cohesion to the elevational treatment.

To avoid the elevations being peppered with boiler flues a communal heating system was employed. Extract grilles were avoided by incorporating passive stack ventilation taken to roof level.

Many of the flats on the third floor have stunning views across Bury St. Edmunds.